Vakbonden voorspellen horrorscenario: "Ouderen zullen massaal in werkloosheid en armoede belanden"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Vakbonden ACV en ABVV zijn niet te spreken over de stemmen die opgaan om het brugpensioen af te schaffen. Ze vrezen vooral voor het lot van oudere werknemers.

Volgens arbeidseconoom Stijn Baert van de UGent werkt het systeem van brugpensioen - of SWT (werkloosheid met bedrijfstoeslag) zoals het nu heet - niet. Hij wijst op studies die aantonen dat het vroeger verlaten van de arbeidsmarkt door ouderen niet zorgt voor meer banen voor jongeren.

De vakbonden zijn niet te spreken over een mogelijke afschaffing van het brugpensioen. Meer zelfs: voor hen mag de leeftijd voor brugpensioen, als reactie op de crisis die het coronavirus veroorzaakt, van 60 jaar naar 58 jaar dalen.

"Ik ben er ook voor om ouderen langer aan het werk te houden, maar in een context dat 200.000 mensen hun werk gaan verliezen, heb ik de ervaring dat ze ouderen eerst naar de uitgang duwen. Door de krimp van de arbeidsmarkt zullen ouderen massaal in de werkloosheid en in de armoede belanden", zegt ACV-voorzitter Marc Leemans in Het Laatste Nieuws.