Steven Van Gucht: "Beter voorbereid, maar najaar en winter zouden wel eens figuurlijk warm kunnen worden"

door: PMN
Minister Van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) deed een belangrijke aankondiging. Vanaf volgende kan je je laten testen op antilichamen tegen het coronavirus.

Maar hoe gaat zo’n test in werking? “Die wordt via het bloed uitgevoerd”, legt viroloog Steven Van Gucht uit aan Radio 1. “Het is de huisarts die een bloedstaal zal nemen. Daarna wordt dat bloed naar een labo gestuurd. Daar gaat men dan antistoffen proberen op te sporen.”

“Mensen kunnen het ook navragen als ze eens een hoestje of koorts gehad hebben om zo’n test te ondergaan. De test moet je dan wel uit eigen zak betalen, maar die is niet zo duur. Als je symptomen al gehad hebt een tijdje geleden, zullen de resultaten altijd negatief zijn.”

Tweede golf
Steven Van Gucht zegt ook dat de contacttracing niet loopt zoals het moet. “Dat is ook een heel complex systeem, dus het gaat nog veel tijd vragen. Daar is nog veel werk aan. Je kan dat niet van de ene dag op de andere tevoorschijn toveren.”

“We gaan nog een najaar en een winter tegemoet die figuurlijk wel eens warm kan worden. Maar als er een tweede golf komt, zijn we wel veel beter voorbereid. We hebben veel meer testcapaciteit. Het systeem van contacttracing zal ook verbeteren. De testcapaciteit was bij de start van die eerste golf ook maar beperkt.”