Cijfers bevestigen het: “Deze bevolkingsgroep wordt nu het meest besmet”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De statistieken van Sciensano van de afgelopen week brengen een opvallend feit aan het licht. Meer dan de helft van de nieuwe besmettingen ligt bij jongeren.

De cijfers zijn opvallend. In de week van 16 tot 23 juni waren er 319 besmettingen bij mensen van minder dan 40 jaar. Voor mensen ouder dan 40 jaar stond het aantal op 301. De nieuwe besmettingen zitten dus vooral bij jonge mensen, terwijl dat vroeger helemaal anders lag.

Toch heeft dat volgens Steven Van Gucht niets te maken met Elsene, de betogingen in Brussel of de lockdownfeestjes. “Dan zouden we in absolute cijfers een piek moeten zien in het aantal besmettingen”, vertelt Van Gucht aan Het Nieuwsblad. “En die is er niet. Bij de twintigers zaten we begin juni op tien tot dertig besmettingen per dag, nu is dat tien tot 27 per dag. Dat is dus stabiel. Het daalt ook niet spectaculair, dat is wel juist.”

Het grote verschil met vroeger is dat er bij de oudere mensen veel minder besmettingen zijn. “Zeker de bewoners van woonzorgcentra zitten nu beter afgeschermd. Ze slagen er daar beter in nieuwe infecties te vermijden. Er is in die woonzorgcentra ook heel veel gescreend in april en mei. Er zijn dus veel besmettingen opgepikt, ook van bewoners die geen symptomen vertoonden. Nu worden die controles op minder grote schaal gedaan dan toen.”

Veel zorgen moeten we ons volgens Van Gucht dan ook niet maken, het is iets om enkel in het oog te houden.