Theo Francken maakt iets duidelijk: "Vreselijk is het, ik ben radicaal tégen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Theo Francken van N-VA haalt in een post op zijn Instagram-pagina hard uit naar de nieuwe abortuswet, die hij als "vreselijk" bestempelt.

"Ik ben radicaal tegen de abortuswet die abortus uitbreidt van 12 tot 18 weken na de bevruchting", klinkt het bij de burgemeester van Lubbeek.

"Het optrekken naar 18 weken wordt nergens gefundeerd. In heel Europa, behalve in Nederland, ligt het tussen 10 en 12 weken. Op 18 weken is de foetus al 20 cm groot en moet de abortus verlopen via een minibevalling of verwijdering met instrumenten in stukken, hetgeen meer kans op complicaties meebrengt."

Wachttijd

Naast het optrekken van de termijn naar 18 weken, staat in de nieuwe abortuswet die klaarligt ook dat de wachttijd wordt ingekort van 6 dagen naar 48 uur. Ook dat ziet Francken als een probleem: "Het treft vooral zwakkeren. Ze kunnen beslissen in een opwelling na een relatiebreuk of onder druk van de omgeving , terwijl er geen tijd meer is om van mening te veranderen."

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ik ben radicaal tegen de abortuswet die de abortus uitbreidt van 12 tot 18 weken na de bevruchting. Maar er is veel meer grondig mis met dit wetsvoorstel: 1. Optrekken naar 18 weken wordt nergens gefundeerd. In heel Europa (behalve Nederland) ligt het tussen 10 en 12 weken. Omdat het dan met curettage kan (foetus is dan 6 cm). Op 18 weken is de foetus al 20 cm groot en moet de abortus verlopen via een minibevalling of verwijdering met instrumenten in stukken (meer kans op complicaties); 2. In 2019 is de abortuswet al versoepeld en zijn er bij de termijn 6 dagen bijgekomen. Niet geëvalueerd tot nu toe; 3. Alle strafbepalingen worden geschrapt. De facto doet ieder dus wat hij wil tot geboorte bij wijze van spreken (in Nederland wel strafbepalingen); 4. Wachttijd wordt ingekort van 6 dagen naar 48u (5 dagen in Nederland). Wat vooral zwakkeren treft. Opwelling na relatiebreuk, onder druk van omgeving. Geen tijd meer om van mening te veranderen; 5. Strafbepalingen voor wie op enigerlei wijze probeert abortus tegen te houden gaan tot een gevangenisstraf van 2 jaar (zouden ze wel nog gaan schrappen na advies Raad van State). Wat betekent dat je je als man eigenlijk niet meer mag verzetten. En al zeker niet op sociale media; 6. Er is nooit onderzoek gedaan naar de 500 vrouwen die naar Nederland gaan om abortus te laten plegen. Dit is nochtans een van de hoofdredenen van de indieners om te versoepelen tot 18 weken. We weten dus niet waarom? Wie? Etc. Hoeveel zijn er geholpen met 18 weken? Geen idee. Misschien doen ze het voor de anonimiteit ? Geen idee; 7. Er mag niet meer over anticonceptie worden gesproken in de abortuscentra terwijl het laatste rapport bewijst dat de meeste vrouwen het niet nemen als ze daar terecht komen, en ook nadien niet (abortus als anticonceptie); 8. Het wordt een gewone medische handeling alsof het hetzelfde is als een tand trekken. Maw: psychologische omkadering wordt door indieners nog net niet stigmatiserend genoemd (door PvdA onomwonden wel). Het zal waarschijnlijk volgende week behandeld en gestemd worden id Kamer Deel je mijn mening tégen deze vreselijke wet? Laat van je horen! @valerievanpeel1

Een bericht gedeeld door Theo Francken (@theofrancken1) op