Plots wil PS wel gaan onderhandelen met N-VA: “Hun plannetje heeft gewerkt”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Over precies één week is het 21 juli. Dan is het niet alleen de nationale feestdag maar dan willen ook drie onderhandelaars duidelijkheid of het mogelijk is om nog een federale regering te vormen.

En er lijkt wat te bewegen. PS-voorzitter Paul Magnette zou gisteren op het partijbureau gezegd hebben dat er voor de partij nog maar twee opties zijn: oppositie of onderhandelen met N-VA.

Zou het dan toch lukken om N-VA en PS in één regering te krijgen? “Er waren heel veel partijleden die vinden dat de PS maar eens moet gaan onderhandelen met N-VA”, verklaart Bernard Demonty, chef politiek bij Le Soir aan Radio 1.

“Dat gebeurde één jaar geleden ook wel, maar toen waren er niet zoveel mensen die dit vonden. PS beseft dat er geen meerderheid zal zijn om de Kamer te ontbinden om zo naar nieuwe verkiezingen te gaan”, gaat Demonty verder. “De regeringspartijen willen immers doorgaan en de Vlaamse partijen zijn bang voor het Vlaams Belang.”

Plannetje werkt
En dus hebben de drie onderhandelaars plots wel een kans op slagen. “Ik denk ook wel dat dit een strategie was van de drie onderhandelaars. Ze wilden met drie partijen beginnen en dan hopen dat de PS nog zal willen aanschuiven aan tafel. Dat plan lijkt wel te gaan werken.”

“Na de coronacrisis zouden er wel eens meer openingen kunnen zijn. PS hoopt dat er ruimte gaat zijn voor sociale investeringen. Zo is er meer marge en ze denken ook dat de N-VA niet in de gezondheidszorg zal snoeien.”