Play-offs afgeschaft? Deze 4 voorstellen tot hervorming liggen op tafel

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Het is goed mogelijk dat de play-offs in de Jupiler Pro League binnenkort worden afgeschaft. Vandaag (woensdag, nvdr.) is er een bijzonder algemene vergadering van de Pro League, met als voornaamste agendapunt de hervorming van de competitie vanaf het seizoen 2020-2021.

De Pro League begint dus effectief aan de voorbereiding voor het nieuwe TV-contract. Dat levert de profclubs momenteel 80 miljoen euro per seizoen op, maar loopt af in 2020.

Voor een hervorming van de competitie is de start van het nieuwe TV-contract een uitgelezen moment. En daarom komen de 24 profclubs vandaag samen in Diegem. Het Nieuwsblad meldt dat er in totaal vier scenario’s tot hervorming op tafel liggen.

1 Inkrimping van 1A naar competitie met 12 ploegen, met behoud va play-off 1

2 Inkrimping van 1A naar competitie met 14 ploegen, met behoud van play-off 1

3 Competitie met 20 of 18 ploegen, zonder play-offs, maar dus ook met 4 profclubs die moeten verdwijnen. (voorstel Bart Verhaeghe)

4 Competitie met 24 ploegen verdeeld over drie poules. Na 14 speeldagen spelen de beste vier van elke poule in een groep van twaalf om de titel en de Europese plaatsen. De laatste vier van elke poule strijden in een groep van twaalf om het behoud en nog één kans op Europees voetbal.

Er is eigenlijk ook nog een vijfde optie. Als geen enkel voorstel de meerderheid van 80 procent haalt, blijft alles zoals het vandaag is.

Tags sport