"Dit hypothekeert volgende generaties": Forse kritiek nadat Vivaldi begrotingstekort laat oplopen

door: MRO
Regering
Afbeelding bron: Photonews

Het begrotingstekort van de regering-De Croo blijft maar oplopen. In enkele maanden werd het gat in de begroting ruim 4 miljard groter. Toch besliste de Vivaldi-regering niet te besparen en nog 2 miljard extra te voorzien omwille van de oorlog in Oekraïne en covid.

Bij N-VA is men daarover niet te spreken. "‘Het is nu niet het moment voor besparingen of nieuwe belastingen.’ Helaas is het voor deze Vivaldi-regering nooit het moment voor hervormingen en blijft ze schulden opstapelen voor onze kinderen en kleinkinderen", reageert Geert Bourgeois.

Ook Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) spaart de kritiek niet. "We staan budgettair voor barre en onzekere tijden, niet evident voor een begroting. Maar wat er federaal aan het gebeuren is, tart alle verbeelding. Dit hypothekeert volgende generaties. Men speelt met vuur."

N-VA-Kamerlid Sander Loones vraagt zich af waarom maatregelen uitblijven om meer mensen aan het werk te krijgen. 

“Dat er in crisis- en oorlogstijden extra uitgaven zijn, dat is vanzelfsprekend”, aldus Sander Loones. “Maar dat de regering tegelijk geen enkele maatregel neemt om de tewerkstellingsgraad extra te verhogen, is onvergeeflijk. Waar blijft het maxi-arbeidspact dat zo noodzakelijk is?"