"Horeca, onderwijs, cultuur: Het is tijd om te versoepelen"

door: STS
Restaurant - eten
Afbeelding bron: Unsplash (Archieffoto)

Voor Pierre-Yves Jeholet, minister-president van de Franse Gemeenschap, staat het vast: het is tijd om de maatregelen tegen het coronavirus op voorzichtige wijze te gaan versoepelen.

"We hebben ons niet vergist met de genomen maatregelen: we maakten van onderwijs een prioriteit, in andere landen sloten ze de scholen. Maar vandaag is het essentieel om rekening te houden met het lijden van mensen en de vele bijkomende economische en psychologische effecten van deze crisis", verklaarde Jeholet (MR) aan de RTBF.

Het is dus stilaan tijd om perspectief te bieden, vindt hij. "We moeten in staat zijn om enkele concerten opnieuw te organiseren, terug naar het theater te gaan of zelfs de bioscopen te heropenen onder zeer strikte voorwaarden."

Horeca

De horeca ligt moeilijker: "Ik heb schrik om datums naar voren te schuiven voor deze sector, die vreselijk lijdt." Maar wie weet, kunnen terrassen wel openen eens het mooi weer is.

Jeholet vindt ook dat de studenten in het hoger onderwijs hun weg terug naar de campus moeten vinden. "Dat is onontbeerlijk, niet alleen voor hun leerproces, maar vooral op vlak van het sociale." Hij wil ook de leerlingen van het secundaire onderwijs, vanaf het derde jaar, weer voltijds les zien volgen op school, zeker na Pasen.