Komt er een samenwerking tussen traditionele partijen? Vincent Van Peteghem reageert

door: MRO
Vincent Van Peteghem
Afbeelding bron: Photonews

In de peilingen wordt steeds duidelijker dat de centrumpartijen, en dan vooral cd&v en Open Vld, het moeilijk hebben om kiezers te overtuigen. Vincent Van Peteghem (cd&v), minister in de federale regering, vermoedt dat er wel een politieke herverkaveling zal komen en ziet daar ‘een voortrekkersrol’ weggelegd voor zijn partij.

“Ik ben christendemocraat in hart en nieren. Wij komen op voor de mensen die werken en hun belastingen correct betalen, die vooruit willen in het leven. Mensen die veel bijdragen aan onze samenleving en die willen dat het voor henzelf en hun gezin ook in de toekomst goed gaat.”

“Dat is waar cd&v sterk op inzet. Die mensen verdienen iemand die voor hen opkomt en cd&v doet dat. Geen enkele andere partij neemt die rol zo op zich”, benadrukt Vincent Van Peteghem in gesprek met Redactie24.

Bart Tommelein stelde recent luidop de vraag of de traditionele centrumpartijen niet beter zouden samenwerken, een politieke herverkaveling dus. “Wij hebben een centrum-dna, wij zijn geen socialisten en geen liberalen pur sang, dus zouden ons daar nooit goed voelen”, aldus Van Peteghem.

“Maar het is wel zo dat als er een herverkaveling komt, en die zal er op een bepaald moment komen, dat wij daarin een voortrekkersrol kunnen spelen.”

“Wij hebben onze authentieke centrumpositie. Velen proberen dat te kopiëren, maar wij zitten daar al vanaf dag één. Of en wanneer een herverkaveling er komt, zal van details afhangen.”

Bekijk het gesprek met Vincent Van Peteghem in onderstaande video.