"Kruimels voor de werkende klasse": Gemengde reacties op loonakkoord

door: MRO
de voltallige regering De Croo
Afbeelding bron: Photonews

De regering heeft een loonakkoord bereikt. Het zorgt voor opluchting en positieve reacties bij de regeringspartners, maar bij PVDA klinkt de kritiek luid.

Naast de indexverhoging wordt de loonmarge bepaald op 0,4 procent. Bovendien kunnen bedrijven die goede resultaten boekten tijdens het afgelopen jaar ook een premie aan de werknemers geven die tot 500 euro netto bedraagt.

"Loonakkoord binnen regering is een centrum-akkoord. Concurrentiekracht vrijwaren, opslag voor iedereen met extra voor zij die werken in sectoren die goed boerden tijdens Corona en terechte verhoging van de minimumlonen", reageert Servais Verherstraeten (CD&V) tevreden.

Ook Melissa Depraetere (Vooruit) is blij met het akkoord. "Waar goed werd geboerd, moeten ook de werknemers erop vooruitgaan. Dat is niet meer dan rechtvaardig. Eindelijk een akkoord, premie tot 500 euro en stijging minimumlonen. Belangrijke stap vooruit."

Arbeidseconoom Stijn Baert ziet in het akkoord vooral een compromis. "Keuze voor bruto-premie in goeddraaiende bedrijven in loonakkoord houdt op zichzelf compromis in. Werkgevers halen binnen dat keuze op bedrijfsniveau ligt. Werknemers halen binnen dat premie wordt verdeeld tussen pocket van werknemers in die bedrijven en kassa sociale zekerheid."

PVDA-voorzitter Peter Mertens klinkt dan weer bijzonder streng. "0,4% en een eenmalige premie van €500. Dat is het plafond dat de regering oplegt aan de onderhandelingen. Zelfs daar waar de dividenden door het dak gaan, is het verboden om meer te vragen voor de komende 2 jaar. Dus: kruimels voor de werkende klasse."