Minister Ben Weyts weet waar het fout loopt in het onderwijs

door: STS
Ben Weyts
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gaat aan tafel zitten met de lerarenopleiding om de grote uitstroom in het onderwijs aan te pakken.

Weyts spreekt van een "praktijkschok". "Omdat je moet vaststellen dat de lerarenopleiding misschien soms niet afdoende voorbereidt op de realiteit van vandaag", zei Weyts in 'De Afspraak'.

"De klassen in Vlaanderen hebben vandaag diverse problematieken, diverse culturele achtergronden, diverse talen. En dat men moet vaststellen dat dat niet volledig in overeenstemming is met de opleiding."

"Ik denk dat we met zijn allen ook iets kunnen doen wat betreft de waardering ten aanzien van de leerkrachten. Dat is een problematiek van de brede samenleving."

Kerntaken

Verder vindt Weyts dat er meer aandacht gelegd moet worden op de kerntaak van de leraars. "Laat ons de leerkrachten meer vrijheid en verantwoordelijkheid geven en toelaten om zich te focussen op hun kerntaak: lesgeven."

"Dat wil zeggen dat je soms ook neen moet zeggen, als school, als onderwijsveld. Neen wanneer het gaat over niet-essentiële taken, zoals bijvoorbeeld kinderen leren fietsen of de voedingswaarde van de inhoud van de brooddoos nagaan. Ik vind dat allemaal geen kerntaken van het onderwijs."