Parlementsvoorzitter wijst PVDA op hun plaats: “Dan gaat de doos van Pandora open”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams parlementsvoorzitter Liesbeth Homans maakt duidelijk dat PVDA in de onderzoekscommissie van de PFOS-vervuiling geen plaats kan krijgen.

Maandag werd in het Uitgebreid Bureau van het parlement een voorstel gedaan tot samenstelling van de onderzoekscommissie die de vervuiling in Zwijndrecht moet nagaan.

Daarvoor werden 15 leden gekozen: 5 van N-VA, 3 van Vlaams Belang, 2 van CD&V, 2 van Open VLD, 2 van Groen en 1 van Vooruit.

Bij PVDA zijn ze bijzonder ontevreden dat ze geen plaatsje krijgen in de onderzoekscommissie, maar volgens parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) is dat niet mogelijk.

Evenredigheid

"Het staat verankerd in het reglement van het parlement dat je met evenredigheid moet werken. Zo kom je aan 15 leden”, zegt ze in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

Als PVDA een zitje wil, dan moeten er 27 leden in de onderzoekcommissie zitten en dat is volgens Homans onwerkbaar.

Een uitzondering maken is niet mogelijk. "Dan gaat de doos van Pandora open. Er worden ook strafrechtelijke onderzoeksdaden gesteld. Als je van het reglement afwijkt, zou het kunnen dat de daden die worden gesteld door de rechtbank in twijfel worden getrokken, en dat risico wil ik ook niet lopen."