Premier De Croo wil werklozen aanpakken om te investeren in defensie

door: BVDO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

België wil tegen 2029 2 procent van zijn Bruto Binnenlands Product investeren in defensie. Dat zou moeten gebeuren op vraag van de NAVO.

De NAVO wil, door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, dat lidstaten meer investeren in hun defensie, minstens 2 procent van het Bruto Binnenlands Product.

Premier Alexander De Croo laat bij VTM Nieuw weten dat daarvoor strenger zal gekeken worden naar het activeringsbeleid en de langere wettelijke groeinorm van de gezondheidszorg.

Heel concreet oppert de eerste minister om werkloosheidsuitkeringen te beperken tot twee jaar. Deze regering zette 300.000 mensen extra aan een job, dat zouden er 400.000 moeten worden in de volgende regeertermijn.

De premier vindt dat dit “logisch lijkt voor mensen die langdurig in werkloosheid zijn.” Heel Concreet: “Dat zou na twee jaar kunnen stoppen. Meer mensen aan een job helpen, is een daad van solidariteit, en dat helpt ons om ons als Europese landen beter te beveiligen.”

Ook in de gezondheidszorg moet er volgens De Croo gesnoeid worden door alles “onder controle te houden”, klonk het. “Maar je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat de kwaliteit van de zorg dezelfde blijft.”