Vincent Van Peteghem heeft goed en slecht nieuws over onze energiefactuur

door: STS
Vincent Van Peteghem
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) wil de energiefactuur grondig hervormen en heeft alvast een voorstel klaar.

Door de hoge energieprijzen werd de btw op energie tijdelijk van 21% naar 6% teruggebracht. Die maatregel loopt nog tot einde maart, maar minister Van Peteghem wil die permanent verlengen. Zo zou de btw op gas en elektriciteit altijd op 6% blijven.

Maar daar staat wel iets tegenover: een accijnshervorming. "In het nieuwe systeem wordt een onderscheid gemaakt tussen basisverbruik en meerverbruik", weet de openbare omroep.

"Wanneer de energieprijzen opnieuw zouden stijgen en een bepaalde grenswaarde overschrijden, zullen de accijnzen op het basisverbruik dalen. Wanneer de gasprijs onder een bepaalde minimumwaarde zakt, zullen de accijnzen op het meerverbruik net wel stijgen."

Een gemiddeld gezin zal zo vanaf 1 april maandelijks circa 20 euro meer moeten betalen. Maar tegelijk zou dat gemiddeld gezin hiermee jaarlijks 335,80 euro uitsparen ten opzichte van een systeem met een btw van 21% maar zonder accijnzen.