Vincent Van Quickenborne heeft interessant nieuws: "We gaan dat 25% goedkoper maken"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) gaat het notariaat hervormen. Een aantal notariskosten zal verlaagd worden.

"Het is de bedoeling dat wie in de toekomst een huis koopt 25% minder zal betalen aan de notaris", zei Van Quickenborne op Radio 1.

"Dat gaat over de gezinswoning, het gaat niet over tweede verblijven. Je moet er zelf wonen."

"Een gemiddelde woning in Vlaanderen kost 232.000 euro. Daarvoor betaal je vandaag ongeveer 4.000 euro aan de notaris. Daar zal 1.100 euro vanaf gaan."

Hoe duurder de woning, hoe lager de korting. "Voor een woning van 450.000 euro zal er een prijsverlaging zijn van ongeveer 570 euro."

"Huizen tot 800.000 euro zullen kunnen genieten van een korting. Als je alles bij elkaar neemt, gaan 98% van onze woningtransacties goedkoper worden."

Voor een woning van een miljoen euro of meer stijgen de notariskosten echter met enkele honderden euro's. "Om via een fonds notarissen die enkel bescheiden woningen verhandelen te compenseren".

Erfenis

"Ook andere aktes worden goedkoper, denk aan een zorgvolmacht of de verwerping van een erfenis. Vroeger waren die tarieven vrij en dat kon oplopen tot 250 of 300 euro. Er komen vaste tarieven van 195 euro, zodanig dat mensen niet meer met verrassingen geconfronteerd worden."

Bedrijf oprichten

"Ook het oprichten van een bedrijf gaan we fors goedkoper maken. Mensen betalen daar circa 1.500 euro voor aan de notaris en aan de overheid. Dat wordt 1.000 euro."