Extra kost voor wie uit eten gaat? Restaurant rekent bijzondere extra aan

door: BVDO
restaurant water
Afbeelding bron: Unsplash

Meer en meer restaurants willen verspilling én extra kosten aanpakken. Velen rekenen daarom al een extra kost aan voor… brood en boter.

Een mandje met brood en boter kost in bepaalde restaurants drie euro of zelfs meer, terwijl het vroeger eigenlijk gratis was. Maar dat zorgde voor veel weggegooid eten.

“Wij zijn met ons restaurant gestart in 2014 en al die jaren gaven we gratis brood en boter bij de maaltijd”, zegt Angus Wittevrongel van visrestaurant Julia in Sint-Idesbald die afgelopen weekend op Facebook een post over het onderwerp zette aan Gazet van Antwerpen.

“Op reis in Spanje zag ik dat de ober systematisch vroeg of de klant brood, boter of olijfolie wenste, wat dan gewoon op de rekening kwam. Wie ervoor betaalde, at alles netjes op. Terwijl bij ons al die jaren een berg brood onaangeroerd in de afvalcontainer belandde. Te gek voor woorden.”

Links in de Facebookpost zie je de hoop brood die elke dag overbleef en weggegooid werd. “Eerst kregen we kritiek, maar toen we uitlegden dat we dit deden om voedselverspilling tegen te gaan, kwam er al snel begrip. Sindsdien belandt er veel minder brood bij het afval.” Wat nu nog overblijft is rechts op de foto te zien.

Voor het restaurant van Wittevrongel is de besparing gigantisch. “Vroeger betaalden we maandelijks tot 1.400 euro voor brood, nu is dat nog 350 à 400 euro”, klinkt het nog.