Er is een nieuwigheid op de autokeuring: "Maar je mag dit weigeren"

door: MRO
autokeuring
Afbeelding bron: Photonews

Er wordt een nieuw element toegevoegd tijdens de technische controle van een voertuig. Vanaf 22 mei verzamelen keuringscentra gegevens over het brandstofverbruik en het elektriciteitsverbruik van recente voertuigen.

Het verzamelen van de gegevens over brandstof- en elektriciteitsverbruik gebeurt sinds 22 mei en enkel voor personenwagens en lichte vrachtwagens die voor het eerst werden ingeschreven vanaf 1 januari 2021.

"Het doel van deze nieuwe Europese regelgeving (verordening 2021/392/EU) is om zicht te krijgen op de CO2-uitstoot van voertuigen onder reële rijomstandigheden. Zo kan worden vastgesteld hoe het verschil tussen de werkelijke waarden en de typegoedkeuringswaarden doorheen de tijd evolueert", licht GOCA Vlaanderen toe op zijn website.

De gegevens worden via GOCA Vlaanderen bezorgd aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken en dat zal de gegevens jaarlijks doorsturen naar het Europees Milieuagentschap.

Als eigenaar heb jij de mogelijkheid om medewerking te weigeren. Tijdens de keuring zal men immers toestemming vragen vooraleer de informatie over het brandstof- en elektriciteitsverbruik uit te lezen.