Mobiliteitsorganisatie VAB waarschuwt om dit zeker niet te doen nu de wegen glad zijn

door: PMN
winter sneeuw koude
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Ons land wordt getroffen door een eerste winterprik. Op sommige plaatsen lagen de wegen er glad bij.

De winterprik zorgde bij heel wat mensen voor ellende onderweg. De alarmcentrale van VAB kreeg gisteren 30% meer oproepen in vergelijking met vorige drukke maandagen. 

Automobilisten kregen vooral af te rekenen met batterijproblemen en bandenpech. Om lange wachttijden te voorkomen, raadt VAB automobilisten met pech aan om de online pechverhelping (vab.be/pech) te gebruiken. Zo word je nog sneller geholpen.

VAB waarschuwt ook nu de wegen er op sommige glad bij liggen. Als je je op een gladde weg bevindt, rem niet of geef nooit gas in een bocht.

Ontkoppel niet plots. Wanneer je dit wel doet, maak je de wagen onstabiel waardoor slipgevaar dreigt, zeker als het wegdek glad ligt. Rijd steeds anticiperend: tracht de situatie rondom je in te schatten en pas je snelheid aan.

Wanneer je vertrekt op een glad wegdek, kan het gebeuren dat je wielen de kracht van de motor niet of onvoldoende kunnen overbrengen op het wegdek. Hierdoor gaan de wielen doorslippen. Om dit te vermijden, kun je proberen te vertrekken in tweede versnelling. Op die manier draaien de wielen trager en verhoog je de grip.

Tags vab