"Schokkend aantal Belgische bestuurders rijdt onder invloed van dit product"

door: STS
Alcohol - drugs - autorijden
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Het Vias institute trekt aan de alarmbel: steeds meer bestuurders - en met name jongeren - rijden onder invloed van lachgas met de wagen.

"6% van de Belgische bestuurders rijdt minstens één keer per maand met de wagen nadat ze lachgas gebruiken. Bij jonge bestuurders is het probleem nog groter. Eén op de zeven Belgische bestuurders tussen 18 en 34 jaar gebruikt dit product maandelijks alvorens de weg op te gaan. In Brussel is dat zelfs één op de drie jongere mannelijke bestuurders", klinkt het.

"Lachgas is niet detecteerbaar door een test, maar kan wel een grote impact hebben op de rijvaardigheid en de verkeersveiligheid. Heel vaak wordt het gebruik van deze drug gecombineerd met alcohol of andere verdovende middelen."

Alcohol

"De roes van lachgas is vergelijkbaar met die van alcohol. Duizeligheid, misselijkheid, desoriëntatie in tijd en plaats, verminderd reactievermogen en een algemeen dronken gevoel zijn vaak voorkomende symptomen. De roes kan ook overgaan in agressie, alsook verward en roekeloos gedrag. Lachgas is snel uitgewerkt, maar na gebruik kan men zich nog enkele uren versuft voelen. Dat zijn allemaal factoren die kunnen zorgen voor ongelukken en dus niet samengaan met deelname aan het verkeer."