Nieuwe prijsverhoging dreigt klanten weg te houden uit cafés en restaurants: "Zal zelf wel koken"

door: MRO
café biertap
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De energiekosten swingen ook voor cafés en restaurants uit de pan. Meer dan de helft van de horeca-uitbaters overwegen hun prijzen (opnieuw) te verhogen, maar dat zal een impact hebben op het aantal klanten.

Wij vroegen aan onze lezers of zij minder op café of restaurant zullen gaan indien er nieuwe prijsverhogingen komen. Uit de vele honderden reacties blijkt dat de overgrote meerderheid minder bezoekjes aan de horeca zal brengen. Een greep uit de reacties.

"Minder vaak op café, restaurant op brasserie, frituur of Chinees. Minder vaak ook naar de winkel, die schoenen gaan nog wel wat langer mee en die ouwe jas past nog steeds. Wat minder snoepgoed en minder duur beleg, en als de fluitjes op zijn, tja dan heeft men pech."

"Gisteren gezellig met vrienden thuis gegeten en niet op klok moeten kijken of we al niet buiten gekeken werden, lekker gegeten en gedronken en super geamuseerd. Zal combinatie worden maar thuis zeker niet slechter, integendeel."

"Kan best zijn dat ze misschien niet anders kunnen dan de prijzen verhogen, maar aan alles komt ooit een eind hé, ge kunt niet alles op de kap van de werkmens proberen goed te maken. Ze mogen zij gerust 10€ voor een cola vragen van mij. De vraag is, gaan ze die cola dan nog wel verkocht krijgen? Toch zeker niet meer aan mij."

"'Gaan eten' zal sporadisch worden, een terrasje doen met 1 of max. 2 drankjes... en klaar en 'eten' doen we thuis wel!"

"Nee, we gaan het niet laten. Is het enigste wat we nog hebben van vermaak op onze leeftijd (74 j en 76 j)."

"De meeste uitbaters willen dit echt niet, omdat ze beseffen dat voor iedereen alles te duur aan het worden is, ze zijn bang dat wanneer ze gaan verhogen ze hun klanten kwijt spelen. Maar ze zijn ook bang dat als ze niet zouden verhogen, ze niet meer uit de kosten gaan raken."

"Niet meer normaal, alles wordt duurder. Eerst was in ons kot corona en dan de oorlog en horeca. Je ziet het nu al deze zomer koffie 3€ nu 4 a 5 €, het is echt niet meer normaal. Ik ga graag iets eten maar als zo verder gaat zal ik zelf wel lekker koken. Spijtig genoeg want zo gezellig eens gaan eten."

"Nee zeker niet, terwijl ik in 't café zit. Staat de chauffage niet op. Goed warm wat kleppen drinken. Geef mijn geld liever uit in 't café of restaurant dan aan de energiemaffia. Want licht en warmte is een recht."

"Denk dat alles voor iedereen duurder wordt waardoor we moeten kiezen waar de prioriteiten liggen, helaas is het dan besparen op die leuke terrasjes hier en daar en spijtig genoeg gaan vele horecazaken en zelfs winkeliers dit extra voelen. Het sociale leven zal helaas meer eenzaamheid teweeg brengen voor vele mensen en al zeker voor zij die er alleen voorstaan om de kosten te dragen zoals ik."

Tags horeca