Betalen we ons straks blauw voor een coronavaccin?

door: MRO
coronavaccin
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Betalen we straks fors meer voor een coronavaccin? PVDA meldt dat grote farmaceutische bedrijven op korte termijn de prijs voor coronavaccins de hoogte in willen jagen. De prijs zou kunnen oplopen tot liefst 150 euro per vaccin.

"Pfizer-topman Frank D'Amelio beloofde op de voorstelling van Pfizers kwartaalresultaten in besloten kring aan investeerders en zakenbanken als Goldman Sachs en Morgan Stanley stevige prijsstijgingen. Hij verwees naar "normale" vaccinprijzen van 150 tot 175 dollar (128 tot 148 euro) per dosis", onthult PVDA.

"Dit zal een ware hold-up op onze sociale zekerheid tot gevolg hebben", zegt Marc Botenga, Europees volksvertegenwoordiger voor de PVDA.

"Eerst werden onderzoek en ontwikkeling grotendeels met openbare fondsen betaald, vervolgens namen de overheden het investeringsrisico en het financieel risico op zich in geval van verborgen gebreken en nu gaat de farma-business de sociale zekerheid pluimen."

"Zo betalen we vier keer voor het vaccin. Die 'normale' prijzen garanderen voor de farmaceutische bedrijven gewoon monsterwinsten." Botenga voert campagne om van het vaccin een publiek goed te maken.

In de Verenigde Staten verkoopt Pfizer het vaccin Prevnar13, tegen pneumokokken, aan meer dan 200 dollar. AstraZeneca rekent voor het Covid-vaccin al fors hogere prijzen aan in Zuid-Afrika, Brazilië, Bangladesh en Oeganda.

De geplande prijsstijgingen maken duidelijk waarom Big Pharma het patent weigert op te heffen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen er na de eerste dosissen meerdere rappels nodig zijn.