Björn Soenens krijgt opvallend bericht van collega: "Het is godverdomme je eigen schuld, je had maar niet moeten roken"

door: STS
Björn Soenens
Afbeelding bron: Instagram Björn Soenens

VRT-journalist Björn Soenens herstelt van een operatie nadat er longkanker bij hem werd vastgesteld. In een column op de radio vertelt hij elke week wat de ziekte met hem doet.

"Ik beken: ik heb lang en veel gerookt. Van mijn zestiende, in 1984, tot een dag of vijftig geleden, toen ik op 22 maart in een ziekenhuis in New York mijn longkanker-verdict kreeg."

"Ik heb het uitgerekend. Bijna veertig jaar heb ik gerookt aan 15 sigaretten per dag. Dat zijn er zo’n 200.000 die ik heb opgerookt. Ik heb in feite altijd geweten dat roken niet gezond was, maar ik was verslaafd. En dus werd het weten weggemoffeld."

"Roken was in feite Russische roulette spelen tot ik een soort doodvonnis zou krijgen. Misschien in de vorm van een hartaanval, van een beroerte, of een longtumor. Het werd dus de longtumor. 54 jaar oud was ik. Fout gegokt. Bingo. Longkanker, eigen schuld, denk ik. De dokters vermoeden het, maar durven het niet echt met zekerheid zeggen."

"Een collega schreef mij vol liefde en boosheid: 'Het is godverdomme je eigen schuld. Je had maar niet moeten roken. Godverdomme, Björn. Ik rook ook, vaak. Ik stop vaak, maar ik herbegin ook vaak'."

"Ik kan enkel zeggen: de sigaret heeft mij wellicht kanker gegeven. Probeer er dus van af te blijven, hoe ongelofelijk lastig dat ook is. Ik wil niet terug naar de wereld van de sigaret. De sigaret heeft me bijna vermoord. Ik ga die tweede kans niet verprutsen."

Soenens kreeg op 8 mei van zijn oncologe te horen dat hij geen chemo, bestraling of immunotherapie hoeft te krijgen. "Wat een opluchting. Blijf intussen lief voor elkaar, zolang het nog kan, en blijf van de sigaret af, zoveel als je kan."