Eet nooit bedorven eieren: op deze eenvoudige manier weet je of een ei nog vers is

door: MRO
Gebroken eieren
Afbeelding bron: Pixabay

Het kan soms lastig zijn om te weten of een ei nog vers genoeg is om te eten. Een bedorven ei eten kan een onplezierige ervaring zijn en kan zelfs leiden tot voedselvergiftiging. Hoe kan je controleren of een ei nog goed is om te eten als je bijvoorbeeld geen datum op de verpakking hebt of het ei afkomstig is van je eigen kippen.

De eerste methode die je kunt gebruiken is door het ei op te tillen en zachtjes te schudden. Als je een klotsend geluid hoort, kan het zijn dat het ei niet vers is. Dit komt doordat bij oudere eieren de inhoud kan krimpen, waardoor er meer ruimte ontstaat voor de lucht binnen in het ei.

Het is belangrijk om op te merken dat deze methode niet altijd nauwkeurig is, omdat het best moeilijk kan zijn om dat geluid te horen.

Ei in een kom met water plaatsen

Een andere manier is door het ei in een kom met water te plaatsen. Verse eieren zullen over het algemeen op de bodem blijven liggen, terwijl oudere eieren zullen drijven. Dit komt omdat er in de loop van de tijd meer lucht het ei heeft binnengedrongen, waardoor het ei lichter en drijvend wordt.

Als een ei op de bodem ligt maar met één uiteinde omhoog wijst, dan is het nog steeds veilig om te eten, maar het begint ouder te worden.

Deze twee methodes kunnen helpen om een vers ei te herkennen, maar als je twijfelt over de versheid is het nog altijd beter om het ei weg te gooien. Voedselveiligheid is het belangrijkst. 

En natuurlijk is het eenvoudigste advies om eieren in de koelkast te bewaren en ze te gebruiken voor de houdbaarheidsdatum.

Tags eieren