Let zeer goed bij het laden van je voertuig aan elektrisch oplaadpunt: Ze kunnen zo je geld stelen

door: PMN
Opladen auto - oplaadpunt
Afbeelding bron: Archieffoto (Pixabay)

Heel wat mensen maken gebruik van elektrische oplaadpunten om hun auto op te laten. Er komen steeds meer klachten van mensen die opgelicht zijn. Safe on web waarschuwt dan ook.

Wie zijn auto gaat opladen aan een oplaadpunt moet ook een QR-code inscannen. Steeds meer mensen worden opgelicht bij het scannen van die QR-code. Je kan meer beter extra waakzaam zijn.

Wanneer je de QR-code inscant, zal men vragen om je bankgegevens in te vullen om de betaling uit te voeren. Eigenlijk zijn het cybercriminelen die de officiële QR-code hebben bedekt met een andere die naar een frauduleuze site verwijst. Met je bankgegevens kunnen ze dan geld stelen.
 

Cybercriminelen vragen om QR-code in te scannen om zo je geld te kunnen stelen

QR-codes worden steeds algemener. Je vindt ze in heel veel openbare plaatsen. Het is dus beter om geen QR-codes te scannen op openbare plaatsen.

Oplichters maken steeds meer gebruik ‘Quishing’. Dat is een samenvoegsel van de termen een samentrekking van de termen QR-code en phishing. Oplichters moedigen aan om een QR-code te scannen om ze dan af te leiden naar een website waar gevraagd wordt om je bankgegevens in te scannen.

Volg Redactie24 nu op Instagram