Frank Deboosere ziet het helemaal fout lopen: "Met alle ellende van dien"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Weerman Frank Deboosere heeft het jaarrapport van het KMI bekeken en komt tot enkele opvallende vaststellingen.

"De droogte wordt dus meer en meer een probleem in de zomermaanden", zei Deboosere op Eén.

"De huizen beginnen te scheuren. En we zien nu gemiddeld gesproken dat de zomers almaar droger worden. Maar als het regent, dan regent het feller. En daar hebben we vorig jaar jammer genoeg ook het bewijs van gezien. De extremen worden groter in heel de wereld, maar zeker ook in België."

"Behalve dit jaar hebben we ook in 2017, 2018, 2019 en 2020 heel droge zomers gehad, met alle ellende van dien. En dat is blijkbaar toch wel een beetje een trend."

"En de temperatuur swingt de pan uit, met een gemiddelde van 12,1 graad. Dat is de tweede warmste, en de warmste was in 2020. Dus het gaat heel snel."

"De warmste vijf jaren deden zich na 2010 voor. Dat is natuurlijk geen toeval. Dat is de klimaatverandering, de opwarming van ons klimaat."

"Waarbij opvalt dat we nu gemiddeld voor de hele wereld al 1,1 graad meer hebben dan voor de Industriële Revolutie. Voor Ukkel zitten we al aan 2,7 graden. Dat komt omdat het land veel sneller opwarmt dan de zee. Bovendien zitten we vrij noordelijk en hoe noordelijker je gaat, hoe sneller die opwarming door gaat."