N-VA neemt forse bocht in de Vlaamse regeringsonderhandelingen: “Voor ons hoeft dat niet meer”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De Vlaamse toponderhandelaars hopen eind volgende week de nieuwe regering Jambon I voor te stellen. Maar er moeten nog een paar belangrijke punten besproken worden.

Zo moeten de toponderhandelaars nog de begroting bespreken. N-VA heeft in dat dossier een forse bocht genomen. Voor de partij is een begroting in evenwicht geen must meer.

Het heeft daar ook zijn redenen voor, staat te lezen bij Het Laatste Nieuws. De drie partijen aan de onderhandelingstafel - N-VA, Open Vld en CD&V - willen vanaf volgend jaar de woonbonus afschaffen, en in ruil de registratierechten bij de aankoop van een woning verlagen. 

Dat kost op korte termijn veel geld, want terwijl de belastinginkomsten van de registratierechten meteen wegvallen, is het einde van de woonbonus pas op lange termijn een besparing.

De nieuwe regering wil ook investeren in scholenbouw en de gehandicaptensector. Daardoor zal een evenwicht pas bereikt worden in de loop van de regeerperiode.

“Het streven is duidelijk: we willen zo snel mogelijk naar een evenwicht, en een eventueel tekort moet zo klein mogelijk zijn”, luidt het bij N-VA. “Maar het ene begrotingstekort is het andere niet. Er is een verschil tussen in het rood gaan omdat je bijvoorbeeld te weinig inkomsten hebt, of omdat je doelbewust wil investeren. Als je voor belangrijke investeringen even in het rood moet gaan, mag dat toch geen reden zijn om die investeringen uit te stellen?”

Als N-VA niet moeilijk gaat doen als de begroting niet in evenwicht is, gaan CD&V en Open Vld zich hierbij aansluiten.