Ook in deze sector gaat Jan Jambon fors besparen

bron: Tagtik
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De regering Jambon I is zonder meer ook een besparingsregering. En dat wordt nog maar eens duidelijk want ook in deze sector wil het besparen.

Zo wordt er nu ook fors bespaard in de culturele sector. Zo gaan de werkingsmiddelen in de cultuursector met zes procent omlaag. De projectsubsidies dalen dan weer met maar liefst zestig procent van 8,47 miljoen naar 3,39 miljoen.

Naar eigen zeggen wil Jan Jambon "de sterktes van het bestaande Vlaamse cultuurbeleid verder uitbouwen, en tegelijk nieuwe accenten leggen om de maatschappelijke, persoonlijke én economische waarde van cultuur te maximaliseren."

"Het projectenbeleid (...) mag er niet toe leiden dat de illusie wordt gecreëerd dat dit automatisch leidt tot een structurele subsidie. Bij de beoordeling gebeurt de selectie prioritair in functie van het potentieel om een internationaal niveau te bereiken. Selectiever kiezen moet ook leiden tot een betere ondersteuning."

Al zal er de komende vijf jaar ook een inverstering gedaan worden. Zo krijgt de sector van cultureel erfgoed  in het Vlaams Audiovisueel Fonds en Literatuur Vlaanderen (het vroegere Vlaams Fonds voor de Letteren, VFL) en in de Limburgse culturele centra Z33, Bokrijk/Crafts en Alden Biesen een extra boost.

Tags jan jambon