Fedasil heel zeker van zijn stuk na opzettelijke brand van asielcentrum Bilzen: “Daar houden we geen rekening mee”

bron: Radio 1
door: PMN
Afbeelding bron: TV-Oost
Midden december moest het opvangcentrum in Bilzen zijn deuren openen, maar een aangestoken brand besliste daar anders over. De meeste mensen reageren erg geschokt en met veel afschuw op dit voorval.

“We zijn voortdurend op zoek naar sites die aan onze normen voldoen”, legt Michael Kegels van Fedasil uit aan Radio 1. “Die zoeken we zowel in de grote steden als in de kleinere dorpen. Het is niet evident, maar we doen ons best om iedereen een dak boven zijn hoofd te gegeven.”

Fedasil krijgt veel weerstand. “Tot januari 2016 was er een groot draagvlak. De situatie van de vluchtelingen trof de mensen. We merken nu dat dit de laatste jaren gewijzigd is. We moeten nu harder werken voor dat draagvlak.”

“Mensen denken dat zo’n asielcentrum een grote impact heeft. Ze gaan meer migranten op straat zien en aan de bushalte. En ook in de school zullen meer migrantenkindjes zijn. In al onze sites merken we dat het ook wel gaat liggen.”

“Dit weekend hebben we ook overleg gehad met de crisiscel van Binnenlandse Zaken. Op sommige sites zijn er extra maatregelen genomen. We hopen dat dit maar éénmalig is. We denken niet dat dit nog gaat gebeuren.”