Fedasil trekt aan de alarmbel door de vele asielaanvragen in ons land: “Zo kan het niet meer verder”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het is de taak van Fedasil om iedereen die asiel aanvraagt bed, brood en onderdak te geven. Dat is op dit moment een heel moeilijke taak.

Hoe meer migranten hier aankloppen, hoe meer plaatsen er moeten komen. Aangezien er momenteel bijzonder veel asielaanvragen zijn is het bij Fedasil code rood.

Er is vandaag een capaciteit van 25.100 bedden waarvan 97,4% is ingenomen. "Dat betekent dat we de facto volzet zijn", zegt Mieke Candaele aan Het Laatste Nieuws. "Want een bezettingsgraad van 100% bestaat niet.” 

“We zijn tenten aan het plaatsen, mobiele units en containers. We gaan binnenkort moeten aankloppen bij private partners. In oktober moesten we plots 937 meer mensen opvangen.” 

“Door die hoge instroom hebben de asieldiensten veel meer werk en blijven kandidaat-asielzoekers langer in de opvang. De gemiddelde verblijfsduur is 15 à 16 maanden terwijl het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen streeft naar een behandelingsduur van 6 maanden.”

"Als die stijging zich elke maand voortzet, is er geen tekeningetje nodig om uit te leggen dat we dat niet volhouden. Dan vallen er misschien mensen uit de boot." Er zullen dus nog meer opvangplaatsen nodig zijn.