Maggie De Block heeft nieuws voor Theo Francken: “Maar weet dat het niet aan mij is om zo’n initiatief te nemen”

bron: Het Belang van Limburg/De Zevende Dag
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Theo Francken deed gisteren een opvallende oproep aan Maggie De Block. De Minister voor Asiel en Migratie heeft intussen ook geageerd op dat voorstel.

Maggie De Block (Open Vld) reageerde gisteren in ‘De Zevende Dag’ op de vele asielzoekers die naar ons land komen. Vorige maand waren er zo’n 3.000 asielaanvragen. Dat is het hoogste aantal in één maand sinds de asielcrisis in 2015.

“Die hoge cijfers zijn voor 10 procent te wijten aan uitgeprocedeerde asielzoekers die een tweede poging wagen via elk van hun kinderen”, zei De Block. “Een andere 10 procent gaat over mensen die al erkend zijn als asielzoeker in het zuiden van Europa en naar het noorden trekken omdat ze hier meer kansen krijgen.”

Theo Francken (N-VA) lanceerde in datzelfde programma het voorstel om de gezinshereniging te beperken. Asielzoekers krijgen na hun erkenning 12 maanden de tijd om hun familie te laten overkomen, terwijl dit in Nederland en Duitsland maar 3 maanden is.

Maggie De Block steunde het voorstel van Francken, maar zei dat het niet aan haar is om een initiatief te nemen. “Aangezien de regering in lopende zaken zit, is het aan het parlement om initiatieven te nemen”, zei ze nog.