Jan Jambon hard voor Vlaams Belang: "Die kunnen de kiezers voorspiegelen wat ze maar willen"

bron: Knack
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Vlaams minister-president Jan Jambon weet waarom een groot aantal Vlaams Belang-kiezers die in 2014 de overstap maakten naar N-VA, weer verloren gingen in 2019. "Ze hadden verkeerde verwachtingen van ons."

"Een hele reeks kiezers van het Vlaams Belang die wij in 2014 hadden kunnen overtuigen, is teruggekeerd naar de oude stal. Die kiezers van het Vlaams Belang hadden waarschijnlijk irrealistische verwachtingen van ons", stelt Jambon in een interview met Knack.

Volgens Jambon hadden de overgestapte Vlaams Belang-kiezers verkeerde verwachtingen van de N-VA. "Ze dachten dat het eindelijk eens gedaan ging zijn met al die vreemdelingen hier, terwijl wij het inclusieve nationalisme verdedigen. De asielcrisis zorgde er ook voor dat er nieuwe mensen bij bleven komen", aldus Jambon.

Voorspiegelen

De minister-president denkt dat die Vlaams Belang-kiezers alvast niet kunnen teruggewonnen worden met onrealistische beloftes. "Dat kunnen wij niet als beleidspartij, we zouden door de mand vallen. Het Vlaams Belang heeft de luxe om eeuwig oppositie te kunnen blijven voeren en kiezers te verleiden met onzinnige voorstellen. Ze kunnen hen voorspiegelen wat ze willen, hun voorstellen hoeven nooit de toets met de werkelijkheid te doorstaan."