N-VA en Open VLD likken wonden na zware teleurstelling: "Mensen zijn het systeem beu"

bron: VTM
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De grootste verliezers uit de peiling die VTM Nieuws liet uitvoeren, zijn N-VA en Open VLD. Partijvoorzitters Bart De Wever en Gwendolyn Rutten reageren teleurgesteld.

Bart De Wever ziet de dalende lijn voor N-VA verder gaan. "We zitten in een heel moeilijke situatie als N-VA. Je ziet die opmars van Vlaams Belang, mensen worden radicaal en zijn het systeem echt beu. Ze verwachten oplossingen van N-VA, maar we zitten geprangd tussen de traditionele partijen, die terugzakken tot 10% en minder en die radicale partij", zei De Wever op VTM.

"Als we een regering met de winnaar niet kunnen vormen, moeten we een regering maken die het meest tegemoet komt aan de noden van de kiezer. Wij worden federaal geconfronteerd met de PS, die zich incontournable weet en die haar programma op tafel legt en afwacht tot voldoende Vlaamse partijen overstag gaan om dat programma uit te voeren. Dan voorspel ik dat die peilingen nog slechter gaan worden", zei De Wever nog.

Kwart kiezers kwijt

Nog erger vergaat het Open VLD. Die partij ziet bijna een kwart van haar kiezers vertrekken. Gwendolyn Rutten bracht gisteravond een geschreven verklaring uit: "Dit is een peiling middenin politiek turbulente tijden, inclusief aanvallen op onze partij. Wij blijven altijd rustig onze eigen liberale lijn volgen en constructief meewerken aan oplossingen voor de burgers en het land", klinkt het.

Lees ook: Indien er nu verkiezingen waren, zou DIT de zeer opvallende uitslag zijn