SP.A wil het het helemaal anders zien: "Bij mensen die een chronische ziekte hebben is dit echt onrechtvaardig"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
SP.A heeft een nieuw voorstel. Het wetsvoorstel heeft betrekking tot het familiaal verlof.

Wie enkele dagen verlof familiaal verlof neemt omdat bijvoorbeeld z'n kind in het ziekenhuis ligt of omdat z'n huis getroffen is door een storm, wordt daar nadien voor afgestraft. Dat is de conclusie van SP.A en de partij wil daar dringend verandering in brengen.

Je hebt als werknemer recht op 10 onbetaalde dagen familiaal verlof. Alle Belgen samen nemen per jaar 700.000 van die dagen op. SP.A-kamerlid Jan Bertels zegt dat ze daar nadeel van ondervinden. Aangezien ze die dagen niet hebben gewerkt, krijgen ze dus ook minder vakantiegeld. Het jaar nadien hebben ze ook minder wettelijke, betaalde verlofdagen.

"Bij mensen die een familielid hebben met een langdurige of chronische ziekte komt dat probleem jaarlijks terug en dat is sociaal onrechtvaardig", aldus Bertels. Hij dient nu een wetsvoorstel in dat moet voorkomen dat onbetaald familiaal verlof nog langer een impact heeft op het aantal verlofdagen of het vakantiegeld van de werknemer. Het is nu aan Bertels om meerderheid te zoeken in het parlement voor zijn wetsvoorstel.