PVDA wil u fors minder laten betalen: “Zeer oneerlijke belastingen”

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De extreemlinkse PVDA heeft een wetsvoorstel klaar voor de commissie Financiën van de Kamer. Ze willen het btw-tarief op elektriciteit en gas verlagen van 21 naar 6%.

Volgens PVDA wil een groot deel van de bevolking dat de energiefactuur daalt door een verlaagd btw-tarief op de basisproducten elektriciteit en gas toe te passen. “De energiefactuur verlagen en de koopkracht verhogen is een van de prioriteiten voor de bevolking", vat voorzitter Peter Mertens samen.

België heeft momenteel een minderheidsregering in lopende zaken en lijkt af te stevenen op nieuwe verkiezingen. “We roepen de andere progressieve partijen en volksvertegenwoordigers dan ook op om voor ons voorstel te stemmen en een alternatieve meerderheid te vinden.”

Sinds de liberalisering van de energiesector, dertien jaar geleden, steeg de energiefactuur van de Belgische consumenten. “Dit opent ook het debat over fiscale rechtvaardigheid”, meent Mertens. “Belastingen op consumptie, zoals btw of accijnzen, zijn zeer oneerlijk. Het is hoog tijd voor verandering.”