Opnieuw naar de stembus? CD&V in zeer lastig parket

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Terwijl N-VA signalen uitstuurt dat het wel bereid is om samen met PS te bekijken hoe een federale regering kan worden gevormd, slaan de Waalse socialisten de deur onverbiddelijk dicht. Of we opnieuw naar de stembus trekken, zal allicht van CD&V afhangen.

PS-voorzitter Paul Magnette zegt dat hij de verkiezingen niet wil uitlokken, maar maakte in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk dat hij niet met N-VA in een federale regering zal stappen.

"We hebben geen schrik van de kiezer", klinkt hij strijdvaardig. Daarnaast benadrukt hij ook dat zijn partij niet incontournable is. Een regering zonder PS is ook een mogelijkheid. 

CD&V heeft de sleutel in handen: nieuwe verkiezingen of niet?

Na de forse verklaringen van Magnette zijn alle ogen gericht op CD&V. De partij van voorzitter Joachim Coens heeft altijd volgehouden dat een regering nodig is met een meerderheid aan beide kanten van de taalgrens en heeft steeds aangestuurd op een samenwerking tussen PS en N-VA.

De enige manier om nu nog een nieuwe stembusgang te vermijden, lijkt een coalitie met groenen, socialisten, liberalen en christen-democraten. Voor de groene en de socialistische families is dit de gedroomde coalitie. Indien CD&V deze formule blijft weigeren, lijken nieuwe verkiezingen onafwendbaar.