Zoveel is je huis minder waard door de coronacrisis

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Beleggingen krijgen forse klappen op dit moment en ook de waarde van ons huis neemt door het coronavirus beetje bij beetje af. KBC berekende welke waardevermindering we mogen verwachten.

Sinds jaar en dag is er maar één grote financiële zekerheid in ons leven. Een huis wordt elk jaar meer waard. Door de coronacrisis wordt ook dat heilige huisje onderuit gehaald. KBC berekende dat de waarde van de huizen voor het eerst daalt sinds 1983. De waardevermindering zou voor 2020 ongeveer drie procent bedragen.

Spectaculair is dat niet, maar het is toch een fikse aderlating voor wie zijn huis wil verkopen. "De daling van het inkomen als gevolg van de coronaviruscrisis zal de vraag van huishoudens naar huisvesting ernstig beïnvloeden en leiden tot een prijscorrectie. Maar er is geen sprake van een crashscenario", zegt Johan Van Gompel van KBC.

Dat is het scenario waarmee op dit moment rekening wordt gehouden. Dat houdt ermee rekening dat het inkomen met ongeveer vijf procent daalt. In 2021 zouden de huizen dan twee procent goedkoper zijn, waarna de waarde in het derde jaar zou terugkeren tot het niveau van vorig jaar. In het meest pessimistische model van KBC moet je alle cijfers verdubbelen, met een verlies van zes procent dit jaar.