Wanneer kunnen we opnieuw op restaurant en café? "We willen openen, maar de volksgezondheid niet in gevaar brengen"

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
Wanneer kunnen we opnieuw naar restaurant of café? Het is voorlopig koffiedik kijken. Natuurlijk wil men snel de deuren opnieuw openen, maar men wil dit op een veilige manier laten plaatsvinden zodat de volksgezondheid niet in gevaar komt.

"Het is zoeken naar wat haalbaar is. Dat is constant zoeken tussen gezondheid en economisch belang. De horeca wil natuurlijk heel graag opnieuw openen, maar we willen niet dat hierdoor de volksgezondheid in gevaar zou kunnen komen", vertelt Lieselot Van Mol van Horeca Vlaanderen aan Redactie24.

"Daarom is er overleg met de experten om te bekijken wat mogelijk is, hoe om te gaan met de veiligheidsafstand, wat met mondmaskers, welke maatregelen moeten we allemaal nemen? Heel concreet kan ik daar nu nog niet op antwoorden."

In Spanje zijn er restaurants die klanten beschermen door plexiglas op tafels te installeren. Dat kon u hier al eerder lezen. Het is nog niet duidelijk of dit in Belgische restaurants zal gebeuren.

"We willen de adviezen afwachten. Het heeft geen zin om nu plannen te beschrijven over hoe het er zou moeten uitzien met plexiglas als dan uiteindelijk zou blijken dat het niet de oplossing is. We wachten dit af."

Pleiten voor steunmaatregelen

Intussen loopt de economische schade flink op in de horeca en neemt de ongerustheid toe. "We krijgen heel wat vragen. Er is een grote ongerustheid bij de ondernemers omdat er momenteel nog geen duidelijkheid is. Het is zeker dat men tot 8 juni gesloten moet blijven, dat is al één duidelijkheid. Maar voor daarna blijft het nog even afwachten."

"Wij pleiten nu voor extra steunmaatregelen. Er zou toch een tussenkomst moeten zijn voor die ondernemers om dit te overbruggen. Wij vragen nu schrapping van de RSZ-bijdragen of een BTW-verlaging op non-alcoholische dranken als men terug open mag gaan."