Horeca Vlaanderen vraagt duidelijkheid en btw verlaging, maar betalen we straks ook een coronatoeslag?

door: MRO
De horeca-sector wordt zwaar getroffen door de coronacrisis. Zij vragen dringend duidelijkheid van de regering, zowel over de heropstart als over steunmaatregelen. Of we een coronatoeslag zullen moeten betalen op café of restaurant, is nog niet duidelijk.

"We zijn één van de eerste sectoren die is dichtgegaan en we zijn één van de laatste die mag heropenen. Dat is heel moeilijk voor onze ondernemingen. Onze mensen houden van hun job", klinkt het bij Kaatje Lucas, woordvoerster van Horeca Vlaanderen, in gesprek met Redactie24.

"We begrijpen dat dit een beslissing is in functie van de veiligheid, maar nu begint het echt tijd te worden dat er duidelijkheid komt over wanneer en onder welke omstandigheden we kunnen openen en met welke steunmaatregelen. Er is echt duidelijkheid nodig."

De sector vraagt een btw-verlaging aan de regering. "Wat wij wel doen, is zorgen dat er extra steunmaatregelen komen om de financiële last te verlichten. Wij vragen een btw-verlaging op voeding en niet-alcoholische dranken naar 6 procent. We hopen op die manier te lasten te verlichten."

Coronatoeslag

In sommige kapsalons betalen mensen een coronatoeslag. Zullen we ook op restaurant of café een coronatoeslag moeten neertellen? "Het is heel moeilijk om daar nu al zicht op te hebben. Het is aan iedereen om die beslissing zelf te maken. Bij mijn weten is dat momenteel nog niet ter sprake gekomen", aldus Kaatje Lucas.