Horeca is niet klaar voor opening op 8 juni: “Te veel regels, te onduidelijk”

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay
Iedereen staat te springen om terug op café of restaurant te gaan, maar de horeca zelf is niet zo zeker van zijn stuk.

Tafels minderen betekent ook minder inkomsten. Voor veel restaurants is het dan niet zinvol om te openen. “De voorwaarden zijn te streng, zeker voor een klein restaurant. Als we tafels moeten weghalen, is het niet meer rendabel”, vertelt Roger Van Damme van Het Gebaar in Antwerpen aan Het Nieuwsblad. “Meer mensen op het terras, ik hoor het graag. Maar wat als het regent? Het personeel met borden door de regen jagen? Neen, het is te complex.”

De sector zit met enorm veel vragen. “Ik heb de laatste dagen een stortvloed aan reacties gekregen”, zegt Eddy Deketelaere die twee zaken heeft in Eekloo.” Voor veel horeca-uitbaters zijn de regels niet duidelijk. Vooral over de 1,5-meter-regel bestaat veel twijfel. Geldt die tussen de tafels of tussen de mensen? En hoe zit het op het toilet?”

Deketelaere overweegt dan ook om niet te openen, maar blijft de steun dan gelden? “Daarnaast vragen sommigen zich af of ze financiële steunmaatregelen van de overheid mogen behouden indien ze hun zaak niet kunnen openen. Ook het moeten opvragen van de contactgegevens zien de meesten niet zitten. Ze zien op tegen de rompslomp.”