PVDA voert druk op: Alle kosten terugbetaald en 90% van basisloon bij besmetting Covid-19

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Eerder deze week werd het PVDA-wetsvoorstel om Covid-19 als beroepsziekte te erkennen besproken in de Commissie Sociale Zaken. Vandaag, zaterdag 6 juni, buigt de superkern van tien partijen zich over het dossier. De PVDA roept de superkern op om snel te handelen en doet daarvoor een aantal constructieve voorstellen.

De erkenning als beroepsziekte maakt een groot verschil voor de betrokken werknemers. Alle medische kosten worden volledig terugbetaald en de erkenning geeft recht op een uitkering van 90% van het basisloon. Dit zou dan ook een erg belangrijke stap vooruit zijn in termen van schadevergoeding.

"Dit is een belangrijke dag voor de werkende klasse. Het lijkt erop dat deze belangrijke stap vooruit binnen handbereik is, en dat de erkenning van Covid-19 als beroepsziekte - die vandaag al mogelijk is in de gezondheidssector - zal worden uitgebreid", stelt PVDA-volksvertegenwoordigster Sofie Merckx verheugd.

Voor alle werknemers

"De huidige geplande einddatum, 17 mei, lijkt ons te vroeg. Na die datum was er immers nog steeds geen volledig normale hervatting van het sociale leven. Het risico op besmetting blijft nog steeds groter op de werkvloer dan gemiddeld in de bevolking."

De erkenning zou gelden voor werknemers in zogenaamde essentiële sectoren", vervolgt Sofie Merckx. "Dat is al een belangrijke stap vooruit. Voor ons is het echter belangrijk dat alle werknemers die op hun werkplek besmet raakten, ongeacht de sector, het recht hebben op erkenning als beroepsziekte."