“Beste garantie om tweede lockdown te vermijden, maar minister Beke doet niets”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Maandag kwamen de virologen langs in de coronacommissie van het Vlaams Parlement. Er is heel wat discussie over de manier waarop men de coronacrisis aangepakt heeft.

De virologen kwamen met de weinig geruststellende boodschap dat we niet klaar zijn om een tweede golf op te vangen. “En daarbij komt nog dat Vlaams minister van Gezondheid Wouter Beke maar niet leert uit zijn fouten”, zegt Lise Vandecasteele, parlementslid van de PVDA.

“Er was te weinig zorgpersoneel. Dat heeft een grote impact gehad op de aanpak van deze crisis. Er is ook te weinig geïnvesteerd in preventiezorg. Daardoor moest de contact tracing in het begin van de epidemie al snel opgegeven worden.”

Contact tracing
De virologen wezen er ook op dat het team van contact tracers in het begin van de epidemie versterkt had kunnen worden. "Nog maar eens toonde het beleid van Beke zich traag en star", zucht Vandecasteele. "Er was weinig creativiteit en daadkracht om oplossingen aan te reiken."

"Contact tracing staat nog steeds niet op punt. Hoe is dat mogelijk, twee volle maanden na de opstart? De tracers moeten veel beter opgeleid en opgevolgd worden door gezondheidsinspecteurs, zoals Marc Van Ranst aanhaalde.”

“Dat is onze beste garantie om een tweede lockdown te vermijden. Maar opnieuw blijft het wachten op maatregelen van minister Beke. Hij leert maar niet uit zijn fouten. Zo gaan we er niet geraken."