In dit soort wijken slaat het coronavirus op dit moment ongemeen hard toe

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De eerste golf van het coronavirus sloeg vooral in de middenklasse toe, maar via een analyse van de gegevens van Sciensano is het coronavirus op dit moment veel actiever in andere klassen.

De krant De Tijd analyseerde alle gegevens en kwam tot het besluit dat het coronavirus de afgelopen twee maanden vooral toesloeg in de armste, jongste, dichtstbevolkte en meest gekleurde wijken van Vlaanderen. Dat vermoeden was er al bij de virologen en wordt nu ook bevestigd.

De eerste golf in ons land in maart kwam er vooral via de middenklasse die op skireis ging, maar in de tweede opmars van het virus zijn het volkswijken die de cijfers omhoog jagen. Tien procent van de minst gefortuneerde wijken tellen dubbel zoveel besmettingen met het coronavirus.

De Antwerpse wijken Peperbus in Borgerhout, Sint-Anna op Linkeroever en Stuivenberg in de Noordwijk zijn het zwaarst getroffen. Wie minder dan 14.347 euro netto per jaar verdient, maakt op dit moment 2,6 keer meer kans om het virus op te lopen. Ook wijken met minstens een derde inwoners met niet-Europese roots, buurten met veel jongeren en erg dichtbevolkte wijken zijn de nieuwe motoren.