Opgepast voor deze oplichting: "Je hoeft dat niet te betalen, bel de politie"

Wat als je een klusjesman, elektricien of een schoorsteenveger bij jou werken laat uitvoeren, maar de factuur plotseling torenhoog blijkt, terwijl ze erop staan dat je meteen betaalt? Op die vraag werd dieper ingegaan door de openbare omroep.
Een schoorsteenveger biedt bijvoorbeeld een prijs van 45 euro aan, maar dan blijkt dat plots per meter te zijn. Door de lengte die een schouw heeft, loopt het bedrag daardoor enorm op.
Woordvoerder Lien Meurisse van de FOD Economie raadt mensen aan om niet zomaar te betalen. "We hebben via onze meldingen al gemerkt dat het heel vaak over Nederlandse bedrijven gaat. Dat maakt het er niet gemakkelijker op", zei ze op Radio2.
Europees Centrum voor de Consument
"In dat geval kan je contact opnemen met het Europees Centrum voor de Consument, het ECC. Zij kunnen dan een bemiddelingstraject opstarten tussen jou en dat bedrijf. Maar het is niet gemakkelijk eens je betaald hebt. Dus: betaal niet als je niet akkoord bent."
"Als je niet akkoord bent met de prijs, als je op voorhand niet wist dat de prijs de hoogste ging zijn, of als je vindt dat de werken niet zo goed zijn uitgevoerd, dan kan je dat betwisten en ben je niet meteen verplicht om te gaan betalen."
Factuur laten opsturen en daarna betwisten
Meurisse raadt ook aan om je niet van de wijs te laten brengen door de druk die ze uitoefenen. "Ze zetten heel veel druk op je. Ze staan daar meteen met hun betaalterminal en je moet betalen, of ze gaan niet weg."
"Maar laat je niet onder druk zetten; je hoeft dat niet te betalen, je kan dat betwisten. Je vraagt hen om een factuur op te sturen, en dan kan je achteraf die factuur gaan betwisten."
Politie bellen
"En als ze erop blijven aandringen dat je moet betalen, bel dan de politie. Je mag je zéker niet onder druk laten zetten, want dat is eigenlijk vaak het grote probleem; dat de mensen zich gedwongen voelen om te betalen. Maar dat is niet per se nodig."