Vreselijk vooruitzicht: "Dat zou het einde zijn, dan moet heel Europa geëvacueerd worden"

door: STS
Volodimir Zelenski
Afbeelding bron: Photonews

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de Russische aanval op de kerncentrale van Zaporozje sterk veroordeeld en roept Europa op tot actie.

"Europa moet nu wakker worden. Russische tanks schieten op nucleaire installaties. Ze zijn uitgerust met warmtebeeldcamera's, dus ze weten waar ze op schieten, ze hebben dit voorbereid", zegt Zelenski in een videoboodschap op Facebook.

"Ik roep alle Europeanen die het woord 'Tsjernobyl' kennen op om met hun politici te praten. Rusland wil deze catastrofe opnieuw, maar zes keer erger."

"Ze schieten op een kerncentrale met zes reactoren. Slechts één reactor ontplofte in Tsjernobyl. Geen enkele staat, behalve Rusland, heeft ooit op een kerncentrale geschoten. Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid heeft die terroristenstaat zich gewend tot nucleaire terreur."

"Oekraïne telt 15 kernreactoren. Als er eentje ontploft, is dat het einde van Oekraïne, het einde van Europa. Dat betekent de evacuatie van Europa. Enkel onmiddellijke actie van Europa kan de Russische troepen tegenhouden en Europa voor de dood behoeden na een catastrofe in een kerncentrale."

Download nu de gratis app van Redactie24