"De Croo met bedrukt gezicht opgestapt" en "Een gênant moment voor deze regering"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

De begrotingsonderhandelingen liepen afgelopen nacht in het zicht van de finish vast op enkele thema's.

"Er is al de hele ochtend onduidelijkheid. Vicepremier Vincent Van Quickenborne zegt dat er een akkoord is. Maar dan hoor ik dat er geen akkoord is", zei politiek journalist Johny Vansevenant op Radio 1.

"Het heeft met twee gevoelige punten te maken, waarbij de links-rechts-tegenstelling volop speelt. Zo is er het dossier van de versoepeling van avondwerk voor de e-commerce, dat er minder premies zouden moeten betaald worden."

Wilmès en De Croo

"En nog gevoeliger: de vrijstelling van sociale bijdragen voor de eerste aanwerving in een bedrijf. De socialisten wilden dat inperken, maar de MR stond volop op de rem. Ik hoor zelfs dat vicepremier Sophie Wilmès niets wou bewegen en dat ze voortijdig vertrokken is."

"Eerst heeft Wilmès de onderhandelingstafel verlaten. Daarna heeft premier De Croo dat gedaan. Mijn collega zag dat hij met bedrukt gezicht in de auto zat. Hij probeerde het daarna telefonisch te redden."

"Ze gaan daar wel uit geraken, er is van alles dat al goedgekeurd is. Het is bijna rond, maar nog niet helemaal. Maar het is toch wel een gênant moment voor deze regering."

Download nu de gratis app van Redactie24