"Deze regering is niet gedoemd om te mislukken"

door: WVDS
de voltallige regering De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Met de regering-De Croo I is de nieuwe federale regering een feit. In vergelijking met de formatieperiode verliep het schrijven van het regeringsakkoord, budgettering en verdeling van de bevoegdheden bliksemsnel. We vroegen politicoloog Karen Celis (VUB) wat haar opvalt aan deze regering.

“Als we ervan uitgaan dat België nu gediend is met een regering die kan omgaan met de gevolgen van corona en stabiel kan werken tot aan volgende verkiezingen, dan denk ik dat dit regeringsakkoord wel goed in elkaar zit", vertelt Karen Celis in gesprek met Redactie24.

“In dit regeerakkoord zitten voor elke politieke partij wel één of meerdere vette vissen, waardoor iedereen een groot eigenbelang heeft om deze regering te laten slagen. Dit geeft een sterk signaal. Ik krijg zeker niet het gevoel dat dit een regering is die gedoemd is om te mislukken.”

Sophie Wilmès en Frank Vandenbroucke

“Door Sophie Wilmès minister van Buitenlandse Zaken te maken, hebben ze veel respect geuit voor haar persoon. Dat vind ik knap. De terugkeer van Vandenbroucke is ook een hele sterke zet. Zeker in functie van de regering langs Vlaamse kant.” 

“Vandenbroucke zal zeker een zwaargewicht gaan worden gezien zijn bevoegdheid als vicepremier en minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken. Hij is een belangrijk puzzelstuk in de kwestie dat deze regering die, op twee zetels na, geen Vlaamse meerderheid heeft.”