Premier De Croo meteen duidelijk: "Geen hele reeks versoepelingen"

door: BVDO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Premier Alexander De Croo (Open Vld) liet in de Kamer zijn mening duidelijk horen over mogelijke versoepelingen voor het Overlegcomité.

De niet-medische contactberoepen worden morgen op het Overlegcomité besproken. “Op 5 februari, morgen dus, zou er een evaluatie gemaakt worden. Dat zal gebeuren. We zijn altijd heel duidelijk geweest dat die heropening voorwaardelijk zou zijn. Twee vragen zijn belangrijk: het hoe en het waarom.”

De premier geeft aan zeer bezorgd te zijn. “De veiligheid heeft de grootste prioriteit. Daarom hebben we een protocol ontwikkeld dat verder gaat dan het protocol van na de eerste golf. Over het waarom: mochten we morgen beslissen dat niet-medische contactberoepen zouden openen, dan is dat niet de aankondiging van een ganse reeks van versoepelingen. De epidemiologische situatie zou dat op dit moment niet toelaten. We zouden die beslissing nemen omdat er een grote sociale nood is. Die component is even belangrijk.”

Volgens De Croo hangen nieuwe versoepelingen ondertussen van andere factoren af. “Maar als je een perspectief wil geven of een routeplan wil maken, dan moeten we ook naar de vooruitgang van de vaccinatie kijken. Dat is cruciaal. En die is jammer genoeg ook een factor van onzekerheid.”