Probleem voor Sihame El Kaouakibi: Vernietigend rapport legt van alles bloot

door: STS
Sihame El Kaouakibi
Afbeelding bron: Photonews

Er zijn nieuwe ontwikkelingen in de zaak rond voormalig Open-Vld-politica Sihame El Kaouakibi. Een inspectierapport zou subsidiefraude bevestigen.

El Kaouakibi heeft mogelijk systematisch misbruik gemaakt van Vlaams subsidiegeld. Dat staat in een rapport van de Vlaamse Inspectie van Financiën, meldt de openbare omroep.

"Het rapport stelt dat er mogelijk sprake is van subsidiebedrog. Het gaat concreet bijvoorbeeld om subsidies voor de bouw van het Urban Center, de uitvalsbasis van de vzw Let's Go Urban. Daar is een voorschot van 320.000 euro voor betaald, maar er zijn achteraf geen facturen ingediend om die gemaakte kosten te bewijzen", luidt het.

"De Inspectie van Financiën heeft bevestigd dat het wel degelijk gaat om subsidiebedrog, en dat er door de voorbeelden die ze aanhalen effectief een systeem gebruikt werd om onterecht onkostenvergoedingen terug te vragen. Dat is bij deze voor de eerste keer bevestigd", verklaarde Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) aan de VRT.

1,3 miljard euro

De vzw's van El Kaouakibi kregen in de loop der jaren voor meer dan 1,3 miljard euro aan subsidies van de Vlaamse overheid. Hoeveel daarvan onterecht werd gebruikt, is onduidelijk. Dit komt omdat naar aanleiding van het strafonderzoek een groot deel van de boekhouding in beslag werd genomen.

Download nu de gratis app van Redactie24