PVDA maakt zich boos op Vlaamse regering na mislukt initiatief voor woonzorgcentra: "Het is een flop"

door: STS
Lise Vandecasteele
Afbeelding bron: Photonews

Het platform om tijdelijke werklozen in te schakelen in de zorgsector, is tot dusver geen succes gebleken; slechts 72 personen gingen aan de slag.

Op 22 oktober werd het platform 'Help in de zorg' door de Vlaamse regering opgericht om tijdelijke werklozen in te zetten in de woonzorgcentra. Vandaag blijkt dat het platform amper zoden aan de dijk zet, zo meldt de PVDA.

"17.000 mensen die tijdelijk werkloos zijn, hebben zich aangemeld om te helpen", zegt Lise Vandecasteele, Vlaams parlementslid voor de PVDA. "Het is prachtig om te zien hoeveel mensen willen gaan helpen. Maar we zien dat er slechts 428 vacatures geplaatst werden door de meer dan 800 Vlaamse woonzorgcentra en dat slechts 72 daarvan effectief werden ingevuld. Een flop."

Opleiding

"In de woonzorgcentra is het momenteel alle hens aan dek. Mensen vertellen mij dat ze niet eens de tijd kunnen nemen om mensen te drinken te geven. Directies hebben niet de ruimte om vacatures te plaatsen of om tussen de kandidaten te zoeken naar iemand die geschikt is, laat staan om vrijwilligers zelf op te leiden. De ondersteuning die deze regering biedt aan de woonzorgcentra blijft beperkt tot een mooie website, op het terrein staan de mensen er jammer genoeg opnieuw alleen voor", aldus Vandecasteele.

De PVDA roept de Vlaamse regering op om snel in te zetten op een betere omkadering van het platform, de opleiding en de communicatie naar de woonzorgcentra.