Het verkeersveiligheidinstituut doet onderzoek naar aantal gewonde kinderen in het schoolverkeer

door: SLO

Het verkeersveiligheidinstituut heeft onderzoek gedaan naar het aantal kinderen dat betrokken raakt in een verkeersongeval op weg naar school. De cijfers spreken voor zich. 

Het verkeersveiligheidsinstituut VIAS heeft berekend dat er maar liefst 2500 schoolkinderen betrokken raken bij een ongeluk wanneer ze op weg zijn of terugkomen van school. Dat resulteert in veertien kinderen per schooldag. Vooral jongens van zestien en kinderen van twaalf lopen een groter risico.

"Twaalf jaar is typisch de leeftijd waarop veel kinderen zelfstandig naar school beginnen te gaan. Het is dus absoluut noodzakelijk om hen goed voor te bereiden op dit moment. Daarnaast neemt het risico tussen vijftien en zestien jaar toe met meer dan 60 procent. Daar speelt typisch pubergedrag een rol", zegt Stef Willems van VIAS.

Het einde van de schooldag is ook gevaarlijker dan de start. Zo is er volgens VIAS een derde meer slachtoffers. “De vermoeidheid en de euforie op het einde van de schoolweek zullen hier zeker een rol in spelen, zowel voor de kinderen als voor de andere weggebruikers.”

Deze cijfers dateren nog van voor de coronapandemie. Wat het effect van het coronavirus bij de start van het nieuwe schooljaar zal zijn, is onmogelijk te voorspellen zegt VIAS.